Почвата и водата на Марс обикновено са твърде сурови за култури, но

...
Почвата и водата на Марс обикновено са твърде сурови за култури, но
Коментари Харесай

Учени намериха начин за отглеждане на растения в суровата среда на Марс

Почвата и водата на Марс обикновено са прекомерно сурови за култури, само че проучване открива, че люцерната и фотосинтезиращите бактерии могат да оказват помощ за превръщането на марсианската почва и вода в задоволително годни за поддържане на земеделието, съобщаваhicomm.bg.
Прочетете още
Храненето на екипажите на Марс ще бъде огромно предизвикателство за всяка дълготрайна човешка задача там, поради високите разноски за изстрелване на каквото и да било от Земята до Червената планета. Учените от дълго време търсят способи да отглеждат култури на Марс, само че почвата му е бедна на органични хранителни субстанции, от които множеството растения се нуждаят, с цел да порастват, а водата му е извънредно солена.

В новото изследване се изследват способи да се възползват оптимално от марсианската почва и вода. Следите от вулканизъм на Червената планета значат, че марсианската почва е най-вече натрошена вулканична канара, тъй че учените опитаха с такива.

Ръководител на това проучване беше Пуджа Касивисванатан, която е почнала плана до момента в който е била в гимназията " Еймс " в щата Айова. „ Докато растях, постоянно се чудех дали има капацитет за живот в извънземни среди, което докара до моята мощна пристрастеност към астробиологията “, сподели Касивисванатан пред Space.com.

Изследователите разкрили, че люцерната, която нормално се събира като сено за добитък, пораства добре в тази бедна на хранителни субстанции почва. Освен това, когато учените смелят тези растения, полученият прахуляк може да послужи като тор, с цел да помогне на ряпата, репичките и марулите да порастват в другояче безплодната почва, сходна на Марс.

„ Намирам за най-изненадващо, че успяхме да отгледаме люцерна единствено върху симулиран марсиански реголит без хранителни добавки “, споделя съавторът на проучването Елизабет Суонър, биогеохимик в Щатския университет на Айова в Еймс, пред Space.com. „ Това е обещаващо, тъй като люцерната може да се употребява за торене на реголита и развъждане на хранителни растения, които нормално не порастват в този материал. “

Борбата за развъждане на годишна продукция на Марс е едно от главните провокации, пред които е изправен героят на филма „ Марсианецът “, притежател на премиите „ Златен глобус “ и „ Хюго “ за 2015 година, който въодушеви проучването. „ Този ​​филм ме накара да се заинтригувам по какъв начин бихме могли да разработим тактики за развъждане на растения в марсиански условия, с цел да облагодетелстваме бъдещи човешки задачи до Марс “, сподели Касивисванатан, в този момент студент в Щатския университет на Айова в Еймс.

Учените също по този начин откриха, че фотосинтетичен морски бактериален вариант, прочут като Synechococcus sp. PCC 7002, който постоянно се употребява в фабрики за биообезсоляване на морска вода на Земята, е ефикасен при премахването на солта от солена вода, сходно на тази на Марс. Изследователите даже биха могли да подобрят това обезсоляване, като филтрират водата, изложена на бактериите, през типа вулканични скали, открити на Червената планета.

Въпреки че питателните култури в действителност порастват в обогатената почва, резултатът към момента не подхожда на земната продукция, защото ряпата, репичките и марулята, които учените отглеждат, не са доста хранителни. „ Тези храни сигурно обезпечават съществени витамини и минерали на хората, макар че може да не обезпечат доста калорична компактност “, изяснява Суанър. „ Мисля, че това изследване показва, че биоторенето е допустимо с люцерна и растежът на друга растителна храна би трябвало да бъде проучен в бъдеще. “

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР